Nyheder

Pas på dine ører når du hører musik! De skal holde for evigt!

Du kender det med garanti godt. Når yndlingssangen kommer på, så får lydstyrken lige et godt skub opad. Det giver, uden tvivl, en enormt stor følelse af glæde, men vidste du, at du på længere sigt kan gøre alvorlig skade på dine ører? Derfor anbefaler eksperterne, at du aldrig skruer for højt op når du hører musik. Og det uanset om du hører musik på en bluetooth-højttaler eller et sæt høretelefoner.

Lytter du, som langt de fleste, til musik mens du er på farten, er det derfor utroligt vigtigt at have et par af de bedste høretelefoner på markedet. Mange af modellerne har nemlig både støjreduktion og en forskellige andre teknologier der gør, at et højt og ”presset” lydniveau slet ikke er nødvendigt. De gode hovedtelefoner koster lidt mere end et billigt sæt fra Brugsen, men de er alle pengene værd.

Men hvordan kan det egentligt være, at høje lyde forsager skade på vores hørelse? Og er alle lyde lige skadelige? Det vil vi komme ind på i de følgende afsnit. Så læs du bare videre!

Hvorfor gør høje lyde skade på dine ører?

Inde i vores ører sidder en masse små hår. Lydbølger der kommer ind i øret, får hårene til at vibrere, og disse vibrationer bliver, i vores hjerne, oversat til dét vi forstår som lyd, Disse hår er selvsagt meget følsomme, og bliver konstant udsatte for en vis form for tryg.

Jo større trygget er (jo højere en lyd du lytter til), jo mere ”bøjer” hårene sig. Smækker du et par høretelefoner på, med fuld volumen, kan du nok godt regne ud at de små hørehår får sig en ordentlig omgang tryk.

De dybe toner er de farligste for hørelsen

Vores ører er rent faktisk ikke skabt til musik. De er skabt til at lytte på hinanden tale, og til at modtage varsler om farer i vores omgivelser. Det fremkommer normaltvist som toner i det højere frekvensområde, så det kan vores ører ”sagtens” tage i større mængder.

Det er straks værre når det kommer til bassen. De dybe toner laver nemlig et enormt tryk i dine ører, og som før beskrevet, så bøjer trykket de små hår derinde. Kommer der et stort bastryk, kan hårene blive permanent ødelagte. Store basudslag kan derfor gøre skade på din hørelse så pas på!

Hold øje med lydniveauet via din smartphone

Både iOS og Android kommer nu med indbyggede funktioner, der konstant overvåger lydstyrken og trykket i dine høretelefoner. På en iPhone finder du denne funktion i Apples Sundheds-app. Vi anbefaler at du regelmæssigt holder øje med appen når du hører musik, indtil du finder det rette lytteniveau der ikke gør skade på din hørelse.

Vi håber du kunne bruge dette lille indlæg til noget. Pas nu på dine ører!

Du kan måske også lide...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *